Naturalne i skuteczne sposoby na mole
Mole kuchenne to owady, które jako larwy mają długość około centymetra i szarawy kolor. Dorosłe przypominają nieco ćmy, tylko że są brązowe. Owady te żerują głównie na sypkich i zbożowych produktach w naszych szafkach, zwłaszcza larwy. Do swoich domów możemy je sprowadzić ze sklepu, wraz z produktami.
Jednak pozbycie się ich może być naprawdę bardzo długie i dość trudne. Jak pozbyć się moli kuchennych?
Dom – przymusowe porządki
Po pierwsze trzeba pozbyć się wszelkich produktów w których złożyły larwy, oraz tych z którymi mogły mieć styczność. Trzeba wyrzucić całe produkty najlepiej do szczelnego worka i jak najszybciej wyrzucić go z domu, by nie przedostały się z powrotem. Larwy bowiem mogą przegryzać folie i papier.
Następnym krokiem jest wysprzątanie całej kuchni. Należy umyć wszystkie szafki, włącznie z tyłem i kątami, wodą i ciepłym mydłem. Dodatkowo można je potem wytrzeć roztworem octu z wodą – stosunek octu do wody 1:1.
Dla pewności dobrze jest również umyć podłogi.
Szkło
Mole potrafią przedostać się do foliowych i papierowych opakowań. Nie pokonają zaś szkła. Produkty sypkie i zbożowe można z powodzeniem trzymać w szklanych pojemnikach. Mole nie powinny się do nich dostać.
Jeśli jednak boisz się, że mogą być w nich już w sklepie to włóż je na kilka dni do zamrażalnika. Larwy powinny w tym czasie zginąć. Potem wystarczy przesypać produkty przez sito o drobnych oczkach, by się przekonać, czy obawy były słuszne.
Można też przesypywać produkty przez sitko podczas przesypywania ich do słoików.
Zioła i olejek
Niektóre przyprawy to naturalne odstraszacze moli. Takie właściwości wykazuje na przykład ziele angielskie, goździki, skórka pomarańczy i olejek goździkowy. Ziele angielskie wystarczy po kilka wrzucić do słoików z produktami – można je oddzielić bibułką od właściwego produktu lub trzymać w małym woreczku.
Goździki warto nabić w skórkę pomarańczy i zostawić w szafce. Zapach powinien skutecznie odstraszyć mole.
Co do olejku – należy zrobić z niego napar i włożyć miseczkę z parującym płynem do szafki. Następnie zamknąć i trzymać aż do wystygnięcia. Problem moli powinien zniknąć.
Najnowsze komentarze